Schuindak

Zonnepanelen passen op elk soort dak. Maar een schuin dak is extra geschikt. De panelen staan al in de juiste hoek naar de zon gedraaid. En omdat een schuin dak meestal nog een zijde heeft, kun je kiezen welke kant de panelen het beste tot hun recht komen en het meeste opbrengen. Welke onderdelen je nodig hebt voor de installatie, vind je hieronder. Lees onder de producten verder waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak.

26 producten

Pagina

26 producten

Pagina

Voor elk (schuin) dak een onderconstructie

Zonnepanelen plaats je altijd in een hoek. Op die manier vangen ze de meeste zonnestralen op gedurende de dag. Heb je een schuin dak? Dan is de gewenste hoek al aanwezig. De panelen kunnen dan rechtstreeks op je dak worden gemonteerd. Op welke manier hangt af van je type dakbedekking. De installatie van de zonnepanelen op dakpannen vraagt weer een andere onderconstructie dan wanneer je golfplaten op het dak hebt liggen. Dat elk doorsnee dakbedekking prima kan in combinatie met zonnepanelen is iets wat zeker is.

Waar moet je op letten bij zonnepanelen op schuin dak?

  • Schaduw op het dak
  • Hoeveel ruimte is er op het dak?
  • Richting en helling

Schaduw op het dak

Schaduw heeft invloed op de energieopbrengst van je zonnepanelen. Een beetje schaduw kan geen kwaad en is op veel daken ook aanwezig. Dat kan omdat er een boom om het huis staat. Of de opbouw van het huis van de buren vormt een schaduw. Wanneer dat veel schaduw oplevert kan dat de opbrengst van de panelen wel flink verlagen.

Het geluk is dat de zon draait (of eigenlijk draait de aarde om de zon) en dus heb je niet de hele dag schaduw. Observeer daarom eens goed welk deel van jouw dak het meest in de zon ligt en welk deel niet. En voor hoe lang. Op het deel waar de zon minimaal de helft van de dag aanwezig is - daar kun je prima de panelen neerleggen. Voor de tijd dat ze in de schaduw liggen kun je elk paneel een eigen omvormer geven.

Hoeveel ruimte heb je?

Hoeveel ruimte heb je voor de panelen? Op de plekken van een dakkapel of schoorsteen kun je namelijk geen zonnepanelen plaatsen in verband met schaduwval. Bedenk ook dat je panelen zo'n 20 centimeter van de nok en dakrand af moeten liggen. Dat soort factoren dien je dus mee te nemen in de berekening. We begrijpen dat dit even een rekenwerkje is. En je wilt immers niet een verkeerde berekening maken om vervolgens te veel panelen of te kopen. Neem gerust contact met ons voor advies hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Richting en helling van je schuine dak

Tot slot de richting en de helling van het dak. Een schuin dak gericht op het zuiden is natuurlijk het meest ideaal. Want dan heb je de meeste zonuren en daardoor de hoogste stroomopbrengst. Een dak op het westen of oosten is ook nog steeds erg geschikt. Op die manier heb je verdeeld over de dag opgewekte zonnestroom.

Tevens goed om te weten: een schuin dak heeft vaak twee kanten. Stel dat de ene kant op het noorden ligt, dan heb je de andere kant dus op het zuiden. Niet alleen de richting, maar ook de helling van je dak bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Bij een schuin dak is een hoek van 35 tot 50 graden meestal het gunstigst.

Onderdelen onderconstructie schuin dak bij LEPO solar bestellen

We hebben tal van onderdelen die je nodig hebt voor de onderconstructie van de zonnepanelen op een schuin dak (of een plat dak). Bestel ze eenvoudig bij LEPO solar. Dan profiteer je meteen van een snelle levering. Natuurlijk mag je ons altijd contacten voor advies of al je overige vragen.