Omvormers & optimizers van SolarEdge: alles wat je moet weten

Een zonnepaneel functioneert niet zonder omvormer. Daar wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet in bruikbare wisselstroom. Daarnaast kun je micro-omvormers gebruiken om de werking van zonnepanelen bij schaduw te verbeteren, maar dat is een prijzige oplossing. Het SolarEdge-systeem is dan vaak een slimmere oplossing.

De kracht van optimizers en omvormers combinatie

De kracht van het systeem zit hem in de combinatie van omvormers met optimizers. Optimizers zijn kleine apparaatjes die aan elk zonnepaneel bevestigd worden. Ze maximaliseren de opbrengst per individueel paneel in serieschakeling. Dat zorgt voor een hoger rendement, want er is minder verlies bij schaduw. Tegelijkertijd is SolarEdge vaak goedkoper dan parallelschakeling. De omvormers van SolarEdge zijn overigens ook los te verkrijgen.

De optimizers van SolarEdge kunnen per paneel de opbrengst maximaliseren op basis van de omstandigheden. Dat betekent dat een paneel waar schaduw op valt alsnog de maximaal mogelijke opbrengst levert, terwijl de panelen in dezelfde serie waar geen schaduw op valt, ook maximaal presteren. Dit in tegenstelling tot een serie panelen zonder optimizer, waarbij de hele serie beïnvloed wordt door een paneel waar schaduw op valt.

Een SolarEdge omvormer kan tot wel 50 panelen verwerken. Dat is veel hoger dan bij andere merken. Hierdoor bespaar je op de hoeveelheid bekabeling die je nodig hebt.

Overige voordelen

Een systeem van SolarEdge-omvormers en -optimizers is zo’n 15% goedkoper dan een systeem met micro-omvormers. Daarnaast krijg je 12 jaar garantie op de omvormers en 25 jaar op de optimizers. Dat is meer dan de 10 jaar garantie die je bij andere fabrikanten van omvormers aan garantie krijgt. Ook kun je de garantie eenvoudig verlengen tot 20 tot 25 jaar. Dit komt overeen met de opbrengstgarantie die je bij de meeste zonnepanelen krijgt, zodat je veel zekerheid hebt over de zonnestroominstallatie. Bij een storing laten alle panelen hun voltage tot 1 volt zakken, wat het veiliger maakt voor installateurs. In een systeem met optimizers is het bovendien heel makkelijk om een kapot paneel te vinden, omdat de optimizer aangeeft om welk paneel het gaat en je dat uitleest via de app of een webportaal. Een kapot paneel vinden is normaal gesproken een flinke zoektocht bij een installatie in serieschakeling, dus dat scheelt een hoop tijd.

Wanneer kiezen voor SolarEdge?

Of je kiest voor een SolarEdge-systeem, hangt vooral af van het dak waar je een installatie op wilt maken. Hoe ‘ingewikkelder’ het dak, hoe eerder een keuze voor SolarEdge voor de hand ligt. Dus bijvoorbeeld bij veel schaduw of verschillende dakoriëntaties. De kosten liggen weliswaar hoger dan bij een standaard serieschakeling, maar zijn een stuk lager dan een parallelschakeling.

Meer weten over SolarEdge omvormers en optimizers?

Wil je meer weten over omvormers en optimizers van SolarEdge en hoe je het kunt toepassen? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je graag verder.